De geschiedenis van de Ragdoll

Alle echte Ragdolls stammen af van Josephine, een niet ras zuivere witte Perzische kat. Vlak voor de geboorte van de kittens werd de zwangere poes Joshephine aangereden. De kittens die na het ongeluk geboren werden waren bijzonder aanhankelijk en lief. Bovendien konden de katjes zich helemaal slap houden net als een lappen pop. Ragdoll is het Engelse woord voor lappenpop. Ann Baker een Perzische katten fokker uit Californië, Kreeg een paar van die zachtaardigste kittens en fokte ermee door, Ze zocht telkens de zachtaardigste en grootste katten uit, Die katten noemde ze Ragdolls zo is het ras ontstaan. In de VS in 1965 werd het ras officieel erkent, In 1991 kwamen de eerste Ragdolls naar Nederland.

Karakter van de Ragdoll

De Ragdoll is de meeste unieke en persoonsgerichte kat die je maar kan indenken. Het is een schitterende knuffelbeer. Het opvallende aan de Ragdoll is zijn rustige zacht en meegaande karakter. Bijzonder is zijn enorme vertrouwen in mensen en dieren. Ragdolls zijn sociale katten die niet snel ergens van onder de indruk zijn. Ze passen prima in een gezin met andere dieren en kinderen. Ook zal een Ragdoll nooit snel krabben, daar zijn ze over het algemeen veel te goedaardig voor.

Ragdolls zijn elegante, zachtaardige katten, Ze zijn op menselijk gezelschap gesteld en houden ervan om op zijn tijd geknuffeld en geborsteld te worden. Het ligt niet in hun aard opzich op te dringen aan de mens, Ze zijn erg nieuwsgierig en graag bij u in de buurt.

Kittens

Ragdoll kittens worden wit geboren en beginnen na een paar dagen te kleuren. Langzaam wordt dan zichtbaar welke kleur en variëteit ze hebben. Behalve de Mink, deze worden in de mink kleur geboren.

Het uiterlijke kenmerk van de Ragdoll

Een Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo. Ragdolls vallen onder de point katten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Ragdolls hebben hemelsblauwe ogen.

De Ragdoll kent intussen meerdere kleuren. Naast de traditionele kleuren Seal en Blue zijn er tegenwoordig Lilac, Chocolate, Red en Cream Ragdolls. Door deze nieuwere kleuren zijn er nu ook Tortie en Torbie Ragdolls.

De Ragdoll komt voor in drie hoofd variëteiten, namelijk; Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

Colourpoint
De points (masker, oren, poten en staart) zijn gekleurd. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan maar niet gewenst. Een Colourpoint Ragdoll mag absoluut geen wit hebben.

Mitted
“Mitted” is Engels voor “met wanten” dus met handschoentjes. Ze onderscheiden zich duidelijk van de Colourpoint omdat ze aan de voorpoten witte handschoentjes en aan de achterpoten witte laarsjes (tot aan de hiel) hebben. De kin en de borst zijn wit. Van de kin tot aan de staart loopt een witte streep; de buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bicolour
Bij de Bicolour Ragdolls is het masker gekleurd, maar bevat een omgekeerde witte “V”. De staart en oren zijn gekleurd. De kin, borst, buik en poten zijn wit. Bij de Bicolour Ragdolls zijn witte vlekken op de rug toegestaan.

Sepia en mink Ragdolls

De extremiteiten (kop, poten, staart) van mink Ragdolls zijn gelijk aan die van de point Ragdolls, echter, de vachtkleur is donkerder en warmer van kleur als die van point Ragdolls. De ideale oogkleur is aqua-achtig, varierend van licht tot wat donkerder aqua, maar ook blauwe ogen komen voor. De genen die voor het mink zorgen zijn een point gen (cs) in combinatie met een sepia gen (cb).

Ook de extemiteiten van sepia Ragdolls zijn gelijk aan die van de point Ragdolls. Het verschil tussen de points en de vachtkleur is minimaal, maar wel aanwezig. De ideale oogkleur is geelachtig, maar aqua, blauw en oddeyed (twee verschillende kleuren ogen) komt ook voor. Twee sepia genen maken een sepia Ragdoll. Een sepia Ragdoll in combinatie met een point Ragdoll geeft alleen mink Ragdoll kittens.

In tegenstelling tot point kittens worden mink en sepia kittens al wat gekleurder geboren. Het wit (bij mitteds en bicolors) is doorgaans gelijk bij de geboorte of hooguit een paar dagen na de geboorte al te zien.

Solid Ragdolls

De solid, ook non-pointed Ragdoll genoemd, heeft een volle vachtkleur (dus geen points) die, net als de point-mink en sepia Ragdolls, in elke kleur en dezelfde variëteiten voorkomt. Oogkleur is bij voorkeur groen maar oranje, goud en odd-eyed is ook mogelijk. Kittens worden gekleurd geboren.